Jacob Taubes

ZAPADNA ESHATOLOGIJA

149,00 kn

Za zapadnu eshatologiju Židovi su bili ono što su Grci bili za zapadnu ontologiju. Taubes naznačuje put na kojem je ta duhovna energija za hilijastičku i revolucionarnu Evropu bila učinkovita, a otuda se s vremena na vrijeme i nastojala suzbiti kao "židovski nauk". Teološko tumačenje vremena, akozmička unutrašnjost i aharhični impetus ostaju bitne dimenzije protusvjetskog razumijevanja boga u svijetu od boga napuštenog. To su apokaliptičke dimenzije. Taubesu je stalo do toga da istakne taj židovski element u duhovnoj povijesti čovječanstva. Time je načinio odlučan prilog zapadnom sjećanju.

 

Taubes u Zapadnoj eshatologiji ispisuje fascinantnu povijest eshatologije i mesijanske ideje u zapadnom mišljenju, počevši od Ivana, Pavla, Augustina i Joakima iz Fiore preko Kanta i Hegela do Marxa, Kierkegaarda i Nietzschea, kojim se zatvara ovaj ciklus, bez mogućnosti njegova ponovnog otvaranja.

Ovaj će naslov biti podjednako zanimljiv studentima i znanstvenicima, ali i široj publici zainteresiranoj za područje religiologije i filozofije.

 

prijevod s njemačkog: Dalibor Davidović

 

format: 16,5 x 21,5 / 262 str. / meki uvez

ISBN: 978-953-249-095-4

objavljeno: 2010.